Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

Obavijesti

U ime prof. dr. sc. Miljenka Šimprage, prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, pozvamo sve mlade inovatore i studente da se prijave za sudjelovanje na 18. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2020 koja će se održavati od 15. do 17. listopada 2020. godine u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnici u Zagrebu.

Rok za prijavu je do 2. listopada 2020. u 12:00 sati, a prijaviti se možete putem Prijavnice Udruge inovatora Hrvatske.

Više informacija moći ćete pronaći i na mrežnim stranicama Udruge inovatora Hrvatske

 

U članku "Maintaining everyday life praxis in the time of COVID-19 pandemic measures (ELP-COVID-19 survey)" objavljenom 3. rujna 2020. u European Journal of Public Health, istraživačke skupine iz devet europskih zemalja prikupile su i analizirale podatke o svakodnevnom ponašanju ispitanika u vrijeme COVID-19 pandemijskih mjera.

Među koautorima su doc. dr. sc. Sunčica Bartoluci i doc. dr. sc. Darko Katović sa Zavoda za kineziološku antropologiju i metodologiju Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je uvrstila rad u svoju bazu znanstvenih informacija vezanih uz COVID-19. 

Čestitke doc. dr. sc. Sunčici Bartoluci i doc. dr. sc. Darku Katoviću na ovom profesionalnom uspjehu.

 

Puna referenca rada:

Saša Pišot, Ivana Milovanović, Boštjan Šimunič, Ambra Gentile, Ksenija Bosnar, Franjo Prot, Antonino Bianco, Gianluca Lo Coco, Sunčica Bartoluci, Darko Katović, Peter Bakalár, Terézia Kovalik Slančová, Lenka Tlučáková, Cristina Casals, Kaltrina Feka, Aikaterini Christogianni, Patrik Drid, Maintaining everyday life praxis in the time of COVID-19 pandemic measures (ELP-COVID-19 survey), European Journal of Public Health, , ckaa157, https://doi.org/10.1093/eurpub/ckaa157

Novo izdanje publikacije Globalni inovacijski indeks (GII) 2020 objavljeno je danas, 2. rujna 2020. a posebna tema ovogodišnjeg izdanja je  “Tko će financirati inovacije?”.

GII 2020 istražuje nove metode financiranja inovacija u svijetu nakon COVID-a, koje su nužno potrebne u trenutku u kojem je svjetska gospodarska situacija značajno otežana posljedicama globalne pandemije.

U odnosu na usporedive zemlje, Hrvatska se prema globalnom inovacijskom indeksu među 49 svjetskih gospodarstava s visokim dohotkom nalazi na 38. mjestu, dok se u odnosu na gospodarstva  39 europskih zemalja nalazi na 28. mjestu.

Više detalja pročitajte u službenom Priopćenju za javnost.

ISPUNJAVANJEM KRATKOG UPITNIKA IZRAVNO UTJEČETE NA NOVE SPOZNAJE O COVIDU-19

Pandemija koronavirusa posljednjih mjeseci predstavlja veliki izazov javnom zdravlju, a znanstvenici diljem svijeta trude se saznati što više detalja kako bi našli način za sprečavanje širenja ove još uvijek nepoznate bolesti. Tim brazilskih istraživača razvio je novu studiju koja se trenutno provodi diljem svijeta uključujući i našu zemlju, a cilj joj je ispitati utječe li ranija redovito provođena tjelesna aktivnost i vježbanje na pojavnost i težinu simptoma te tijeka bolesti u osoba oboljelih od Covida 19.

Poznato je da redovita tjelesna aktivnost i vježbanje poboljšavaju funkciju svih tjelesnih sustava, a posebice srčano-žilnog, dišnog, muskuloskleletnog kao i imunološkog sustava u osoba svih dobnih uzrasta. Redovita tjelovježba ima dokazane protuupalne učinke. Upalni proces s oslobađanjem upalnih citokina ima značajnu ulogu u patogenezi COVID-19, pogoršava stanja subkliničke upale posebno u osoba s kroničnim bolestima koje u podlozi imaju upalni proces kao što su neke kronične metaboličke, srčano-žilne i zloćudne bolesti.

Svaka osoba koja je bila u bilo kakvom kontaktu s ovom bolesti može se uključiti u svjetsko istraživanje te na taj način pomoći u otkrivanju malog segmenta spoznaja o mogućim vanjskim čimbenicima koji bi mogli imati utjecaj na razvoj i tijek bolesti uzrokovane korona virusom. Istraživanje se provodi kratkim upitnikom čije ispunjavanje traje svega nekoliko minuta.

Upitnik možete ispuniti putem poveznice: https://bit.ly/31H1y9sHRVATSKA