Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

O djelatniku

doc. dr. sc. Dajana Karaula

Zvanje: docent

Soba:
39
Konzultacije:

Dogovor putem e-maila

Zavod/služba :
Zavod za kineziologiju sporta
Godina diplomiranja:
2007.
Godina doktoriranja:
2013.
Na zavodu od:
2007.

Nastava

integrirani preddiplomski i diplomski

specijalistički diplomski

preddiplomski

Rezultati studentske ankete

Izvješće o provedenoj anketi za procjenu nastavnika Studentsko vrjednovanje nastave zimski semestar 2018./2019.  - 4,86

Životopis

Dajana Karaula (Zoretić) je rođena 30.04.1984. u Rijeci, Hrvatica, državljanka RH.

Školovanje: Osnovnu školu i Salezijansku klasičnu gimnaziju završila je u Rijeci. Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu upisala je 2002. godine na kojem je diplomirala u listopadu 2007. godine. Poslijediplomski doktorski studij za znanstveno usavršavanje iz kineziologije, područje društvenih znanosti, znanstveno polje kineziologije, grana kineziologija sporta, upisala je 2009. godine, na kojemu je položila sve ispite s prosjekom ocjena 4,88. Doktorski rad pod naslovom „UTJECAJ HIPERKAPNIJSKO-HIPOKSIČNOGA TRENINGA NA IZVEDBU 100 METARA TEHNIKOM KRAULA KOD VRHUNSKIH PLIVAČA“, uspješno je obranila 19. studenoga 2013. godine, na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Završava studij za izobrazbu trenera (SCIT) smjer Ronjenje. Zadnja je godina (5.godina) na studiju komunikacijskih znanosti i odnos s javnošću na Visokoj školi Bernays.

Nastavna djelatnost, opis kretanja u struci: Na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zaposlena je od 2007. godine, kao asistentica na predmetu Plivanje. Nositeljica je predmeta  Metodika poučavanja plivanja i izbornog predmeta Ronjenje na dah te sudjeluje u nastavi na predmetima: Sportsko plivanje i izbornom modulu Plivanje (Metodika treninga u plivanju, Antropološka analiza u plivanju, Povijest, pravila i organizacija plivanja, Kineziološka analiza plivanja, Metodika tehničke i taktičke pripreme u plivanju 1, Metodika kondicijske pripreme u plivanju 1, Kineziološka analiza plivanja 1. Preko ERASMUS+ programa od 14.11. do 28.02. gostovala je na Fakultetu za Sport, Sveučilište u Ljubljani i na predmetu Plivanje 1 održala je 95 sati predavanja i vježbi. 

Nagrade i priznanja: Nagradu za najbolju sportašicu Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dobila je 2005. godine. Bila je članica plivačkog tima na Europskim prvenstvima i Mediteranskim igrama te je bila stipendistica za Olimpijske igre u Pekingu. Osvajačica je srebrne medalje na MEDITERANSKIM IGRAMA i bila je polufinalistica na EP-vima. Bila je vrhunska  sportašica I. kategorije prema kriterijima Hrvatskog olimpijskom odbora u sportu Ronjenje na dah. Višestruka je rekorderka Hrvatske i dvostruka viceprvakinja Svijeta. Bila je kondicijska  trenerica juniorske vaterpolo Hrvatske reprezentacije (U20) s kojima je osvojila srebrnu medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2013. godine te su dobitnici prestižne nagrade Dražen Petrović za 2013. godinu u kategoriji najuspješnije muške ekipe. Te je 2014. godine sa juniorskom vaterpolo reprezentacijom osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu (U20).

Zajedno s prof.dr.sc. Grčić-Zubčević dobitnica je nagrade za najbolji stručni rad u 2012. godini na 21. Ljetnoj školi kineziologa Republike Hrvatske pod naslovom 'Intenzifikacija u procesu poduke neplivača'. Isto tako je 2014. godine s prof.dr.sc. Grčić-Zubčević dobitnica nagrade za najbolji znanstveni rad u području edukacije na 23. Ljetnoj školi kineziologa Republike Hrvatske pod naslovom 'Razlike u uspješnosti učenja plivanja Halliwickovim konceptom kod djece s tjelesnim invaliditetom i djece s intelektualnim poteškoćama'.

Povodom obilježavanja 51. i 52. obljetnice Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dodijeljeno joj je priznanje za osobite uspjehe u sportu odnosno sportska postignuća u akademskoj 2009./2010. i 2010./2011. godini.

Od 2015. godine radi u stručnom stožeru Vaterpolskog kluba Jug CO – Dubrovnik s kojim je osvojila Kup Hrvatske, Triglav ligu, Prvenstvo Hrvatske, Europsku ligu prvaka i Super Cup. Od 2016. godine radi u stručnom stožeru Vaterpolu kluba Steau - Bukurešt, Vaterpolo kluba Strasbourg - Francuska te je od 2019. u stručnom stožeru vaterpolo reprezentacije Gruzije i u stručnom stožeru Vaterplolo kluba Dinamo Tbilisi - Gruzija. Godine 2016. dobila je nagradu za najboljeg kondicijskog trenera Hrvatske. Na 8. konferenciji „International Scientific Conference on Kinesiology“ dobila je nagradu „Miloš Mraković” Young Investigators’ Awards za rad:  The effects of plyometric training followed by training cessation on motor performance. 

Znanstvena djelatnost: Znanstvenu karijeru započinje 2009. godine upisom na doktorski studij Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom poslijediplomskog studija te nakon njega, aktivno je sudjelovala na većem broju međunarodnih znanstvenih i znanstveno-stručnih konferencija o čemu svjedoče napisani i objavljeni radovi. 

Objavljeni radovi u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji (CROSBI)

Napomena: Ove radove održava Knjižnica Instituta Ruđer Bošković koja vodi projekt Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI. Ovim linkom možete vidjeti sve podatke o radovima koje su autori unijeli u bazu podataka.
Za sve izmjene možete se obratiti na help@bib.irb.hr, a na istu adresu možete uputiti i sva vaša pitanja i sugestije vezana uz CROSBI.

Profesionalni interesi i članstva

Poduka neplivača djece, odraslih i osoba s invaliditetom (tjelesnim i mentalnim oštećenjem), dišni sustav u plivanju, analize sadržaja, kondicijska priprema vodenih sportova 

Povijest zaposlenja

1.12.2007.  asistentica na predmetu "Plivanje"

1.12.2014. poslijedoktorand na predmetu "Plivanje"

1.12.2017. docentica

Hobiji i osobni interesi

ronjenje na dah i ronjenje s bocama, podvodni ribolov, slobodno penjanje i volontiranje s osobama s invaliditetom