Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

PROJEKT FINANCIRA:

 


DETALJI PROJEKTA

Naziv projekta: Hrvatska longitudinalna studija tjelesne aktivnosti u adolescenciji

Šifra projekta pri HRZZ:  9926

Ime voditelja projekta: prof. dr. sc. Marjeta Mišigoj-Duraković

Ime ustanove domaćina projekta: Sveučilište u Zagrebu, Kineziološki fakultet

Trajanje projekta: 01.12.2016 - 30.11.2020


Obavijesti
ODRŽANA JAVNA PREZENTACIJA REZULTATA...

 

U utorak 12. lipnja 2018. godine u 20 sati na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, Horvaćanski zavoj 15 u  organizaciji Udruge kineziologa Grada Zagreba i Zagrebačke županije održana je javna prezentacija rezultata studije CRO-PALS (projekt Hrvatske zaklade za znanost) - TJELESNA AKTIVNOST I PREHRANA   SREDNJOŠKOLACA. 

U okviru 45-minutne prezentacije, o rezultatima dobivenim četverogodišnjim praćenjem tjelesne aktivnosti i prehrane zagrebačkih srednjoškolaca govorili su članovi projekta prof. dr. Marjeta Mišigoj-Duraković i doc. dr. Maroje Sorić s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te prof. dr. Zvonimir Šatalić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Ovaj skup bio je namijenjen ravnateljima, kao i profesorima tjelesne i zdravstene kulture zagrebačkih srednjih škola uključenih u istraživanje, sudionicima istraživanja, njihovim roditeljima te ostaloj zainteresiranoj javnosti. Uz brojne goste, skupu je prisustvovao i Dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Tomislav Krističević.

Nakon izlaganja, priređeno je kratko druženje u okviru kojeg su sudionici ovog skupa razmijenili iskustva s istraživanja i dogovarali daljnju suradnju. 

 

Prezentacije možete pregledati ovdje:

Rizični čimbenici za kronične nezarazne bolesti

Tjelesna aktivnost i sjedilačka ponasanja

Prehrana

Rezultati netom objavljenog istraživanja u povodu Svjetskog dana debljine koji se obilježava 11. listopada pokazuju da je na globalnoj razini epidemija dječje pretilosti još uvijek u punom jeku. Broj debele djece na svijetu davno je premašio 100 000 000! 

Konzorcij od preko 1000 znanstvenika, u sklopu kojeg djeluje i CRO-PALS, analizirao je podatke o izmjerenoj visini i težini tijela preko 30 milijuna djece (starih od 5 do 19 godina) iz gotovo 200 zemalja. Studija objavljena danas u prestižnom časopisu The Lancet, usporedila je indeks tjelesne mase djevojčica i dječaka od 1975. do 2016. godine, a podaci pokazuju da se pojavnost debljine u svijetu kroz posljednja četiri desetljeća udeseterostručila.

Dok je nekad pretilost u djece bila iznimka, prošle je godine 6% djevojčica i čak 8% dječaka na svijetu bilo debelo, što znači da je ukupan broj debele djece dosegao 124 000 000. Tome treba dodati još i 213 milijuna djece koja imaju višak kilograma, ali još ne pate od pretilosti. Ipak, broj pretile djece na svijetu još uvijek je manji od broja pothranjenih koji iznosi 192 000 000. S druge strane, ako se recentni trendovi nastave, već će 2022. godine na na našoj planeti živjeti više debele nego pothranjene djece.

Gdje je Hrvatska? S učestalošću od 8% debelih djevojčica svrstavamo se na 90. mjesto svjetske ljestvice, dok su dječaci, kojih je debelo čak 14%, na visokom 49. mjestu. Treba dodati da smo prema pojavnosti debljine kod dječaka regionalni prvaci, dok smo u  Europi zauzeli 5. mjesto (iza Grčke, Malte, Cipra i Italije). Nadamo se da će ovi podaci potaknuti odgovorne na planiranje i implementiranje populacijskih politika naimjenjenih  povećanju razine tjelesne aktivnosti hrvatske djece.

Detaljnije informacije, kao i interaktivne grafičke prikaze možete naći na mrežnim stranicama NCD-RisC kolaboracije.